In ultimele trei saptamani singurul subiect care este in atentia tuturor este razboiul din Ucraina. Oamenii se intrec in a pronunta verdicte, a face speculatii si scenarii fel de fel sau a-si lua masuri de preventie, mai mult sau mai putin rationale. In toata aceasta isterie generala, multi se intreaba ce sens mai are sa te agiti sa iti faci sau sa iti consolidezi brandul personal. Acum, cand criza bate la usa, cand pacea nu mai este ceva sigur si cand viitorul este atat de incert, oamenii au tendinta de a renunta la ceea ce faceau inainte de izbucnirea razboiului si a se canaliza prea mult si prea intens asupra pericolului potential. Adesea ei se întreabă care ar fi cele mai eficiente moduri de a trece prin criză, însă teama nu îi ajută să găsească soluțiile cele mai bune.
Da, criza va veni peste noi toti si ne va afecta fără doar si poate. Tocmai de aceea nu este acesta momentul oportun de a lasa emotiile sa puna stapanire pe noi si a intrerupe procesul de promovare a brandului nostru personal.

Credem sau nu, brandul personal s-ar putea sa fie cheia succesului in criza care ne asteapta. Mentinerea lui la un nivel ridicat va fi colacul de salvare de care ne putem agata ca sa traversam perioada care urmeaza sa se reverse asupra noastra cu fel si fel de consecinte negative.
Ca sa te ajut in acest demers, iti descriu in cele ce urmeaza…
Trei moduri de a trece prin criza cu ajutorul brandului personal:
1. Evalueaza corect situatia si anticipeaza directia in care se indreapta lucrurile
Criza poate afecta semnificativ industria in care activezi. De aceea, prima intrebare la care trebuie sa iti raspunzi este: va desfiinta aceasta criza domeniul in care lucrez? Daca raspunsul este afirmativ, atunci cauta rapid planul B, vezi la ce anume te mai pricepi, si vireaza usor cu brandul tau personal intr-o directie noua. Daca in schimb raspunsul este nu, cum cred ca va fi cazul in 99% din situatii, atunci lupta sa ramai un brand personal de referinta in domeniul tau. In criza, mai mult ca niciodata, expertiza si notorietatea ta vor face diferenta si vor putea da o turnura importanta drumului tau spre succes. Ramai deci prezent pe canalele pe care iti comunici brandul personal si planifica-ti comunicarea in functie de contextul in care te afli. E vital sa evaluezi fiecare aspect, astfel incat sa stii ce si cum sa abordezi pentru a depasi criza.
2. Stabileste-ti clar obiectivele
Obiectivele pe care ti le stabilesti vor reflecta rezultatele evaluarii pe care ai facut-o. Ele vor tine cont de felul in care se manifesta criza in plan social, dar si de amploarea pe care ea o ia prin intermediul mass-mediei. De aceea, e important sa stii ce ai de pierdut si ce ai de castigat, dar mai ales sa nu uiti ca in orice criza exista si imbogatiri. Cateva obiective clare ale brandului tau personal ar putea sa se refere la documentare, transmiterea de informatii utile despre starea pietei in care activezi, identificarea de solutii pentru problemele pe care le depistezi si semnalezi etc. Toate acestea au un singur scop, acela de a face din brandul tau personal un punct de referinta in vreme de criza. Prezinta-le oamenilor strategii de actiune pentru iesirea din criza, cat mai aproape de realitate si mai usor de implementat, astfel incat sa ii convingi pe toti cei care cred in tine ca esti omul potrivit, la locul potrivit.
3. Ramai consecvent
Unul dintre marile secrete ale unui brand personal solid este, dupa cum bine stii, consecventa, despre care unii spun că este chiar mai importanta decât genialitatea. Consecventa este unul din cele mai importante moduri de a trece prin criza. In tot amalgamul de vesti proaste, de stiri despre criza si razboi, vei ajunge la un moment dat sa crezi ca mesajele tale sunt inutile si se pierd printre cele care chiar conteaza cu adevarat in acest moment. Nimic mai fals. O vreme oamenii vor fi atenti cu preponderenta la razboi, dar e demonstrat faptul ca, oricat de mare e amenintarea, la un moment dat psihicul uman oboseste sa se mai alarmeze. Pe fondul acestei saturatii, omul nu doar ca va inceta sa mai citeasca stiri si mesaje pe tema crizei si a razboiului, dar va si cauta sa se refugieze in alte subiecte care sa il ajute sa se desprinda mental de context si sa mearga mai departe. Este o strategie de aparare a creierului care prin mecanismele sale de protectie ne ajuta sa mergem mai departe. In atare conditiuni, prin continutul optimisto-realist pe care il vei furniza constant, te vei afirma mai mult ca niciodata si vei castiga publicul catre care tintesti pentru multa vreme de acum inainte.
Asadar, oricat de alarmat esti de pericolele care ne pandesc in aceste zile, oricat de inutil ti se pare sa mai ai grija de tine si de brandul tau personal, dedica-te acum mai mult ca niciodata. Acestea sunt doar 3 moduri de a trece prin criza, insa nu sunt singurele. Cand te temi mai tare si cazi in capcana descurajarii, gandeste-te la Israel, un teritoriu unde conflictul si amenintarea au devenit mod de viata, ceea ce nu ii impiedica pe oameni sa traiasca relativ normal.
Succes!