Tendințe în marketing pentru anul 2023

tendinte in marketing 1200x789

De la reclame în ziarele alb-negru până la Inteligența Artificală și VR, tendințele de marketing apar și trec pe măsură ce brandurile învață să folosească noile tehnologii. În acest peisaj în continuă evoluție, mărcile nu se pot baza doar pe cele mai bune practici de marketing încercate și validate în trecut de piață. Valorile și preferințele consumatorilor s-au schimbat făcând tacticile de marketing eficient să le urmeze exemplul.

Cu noile tehnologii apărute pe piață și în baza comportamentelor modificate ale consumatorilor, 2023 se anunță a fi un an extrem de interesant în aria marketingului. La ce să vă uitați și ce tendințe să băgați sub lupă pentru anul 2023 astfel încât să aducă un avantaj competitiv?

Iată-le mai jos pe cele mai importante tendinte în marketing pentru 2023:

Din punctul de vedere al tipului de Marketing

 Influencer Marketing

Istoric vorbind, una dintre cele mai bune strategii de marketing este publicitatea din gură în gură. Oamenii sunt mai predispuși să încerce un produs sau un serviciu dacă îl recomandă cineva pe care îl cunosc și în care au încredere. Marketingul cu influenceri, care implică o colaborare între un brand și o persoană cu o nișă specifică și un număr mare de urmăritori online, ia acest concept și îl modernizează pentru noua eră digitală de astăzi.

Conform Influencer Marketing HUB 93% dintre profesioniștii în marketing folosesc acest tip de marketing din motive precum:

  • Creșterea gradului de awareness a brandului;
  • Construirea încrederii și a autorității brandului;
  • Atingerea publicului țintă;
  • Generarea de conversii;
  • Generarea de lead-uri;
  • Stabilirea unui nou trend;
  • Conectarea la o piață mai largă.

Live Streaming și Video Content

Conținutul bazat pe video devine un domeniu de interes cheie în marketingul făcut pe rețelele sociale, deoarece poate capta atenția spectatorului pentru o perioadă mai lungă de timp în comparație cu postările statice. De la TikTok la Instagram Reels, marketerii folosesc videoclipuri de dimensiuni mici pentru a stimula implicarea și pentru a crește gradul de conștientizare a brandului în rândul generațiilor Millenium și Z.

tendinte in marketing 500x281

Marketing generat de utilizatori

Acest tip de conținut este tot un fel de marketing din gură în gură doar că este original și specific unui anumit brand fiind creat mai degrabă de consumatori decât de brand în sine. Videoclipurile de tip unboxing, recenziile de machiaj, hashtag-urile de marcă și etichetele foto sunt toate exemple ale modului în care brandurile pot profita de conținutul generat de utilizatori.

Agile Marketing este și el în top tendinte in marketing pentru 2023

După cum sugerează și numele, marketingul Agile este o abordare inspirată din metodologia Agile utilizată de regulă la dezvoltarea aplicațiilor. Este un mod de lucru care implică mai degrabă iterații rapide decât un proiect mare.

Marketingul Agile pune accent pe colaborarea în timp real și este conceput astfel încât agenții de marketing să poată răspunde mai ușor schimbărilor din piață.

Printre beneficiile Marketingului Agile se includ:

  • Flexibilitate de adaptare la schimbare datorită planificării de tip iterativ;
  • Abilitatea de a oferi valoare devreme și adesea prin gruparea indivizilor în echipe interfuncționale mici care pot finaliza proiectele în mod autonom;
  • Mai mult accent pe valoarea clienților și rezultatele afacerii, spre deosebire de activitate și rezultate;
  • Mai multe decizii bazate pe date datorită unui accent pus pe experimentare;
  • Mai bună transparență și colaborare prin fluxuri de lucru vizualizate și puncte de contact frecvente.

Din punct de vedere al customer experience

Harta completă a experienței clientului

Clienții se așteaptă la o experiență personalizată, care să răspundă direct nevoilor lor. În același timp, agenții de marketing trebuie să evite să privească doar prin prisma unei campanii, deoarece clienții nu interacționează cu mărcile printr-o singură metodă sau un singur canal.

Cu atât mai mult, începând cu 2023, specialiștii în marketing trebuie să înțeleagă interacțiunile specifice din întreaga călătorie a clientului și să se concentreze pe o experiență completă, nu pe o campanie punctuală.

O modalitate de a înțelege mai bine experiența utilizatorului este de a crea o hartă a călătoriei acestuia. O hartă a călătoriei clienților este o reprezentare vizuală a modului în care un client acționează, gândește și simte prin procesul de cumpărare și poate fi un instrument valoros pentru crearea unei experiențe coezive.

Dezvoltarea experienței clientului în concordanță cu device-ul utilizat

Experiența utilizatorului, sau UX, este mai mult decât un simplu cuvânt popular. Se referă la felul în care o persoană se simte când interacționează cu un sistem. Designul UX bun oferă o experiență pozitivă care îndeplinește nevoile unui utilizator și îl menține loial față de produs sau brand.

Site-ul tău (și/sau aplicația) este, fără îndoială, cel mai valoros activ al tău de marketing, iar o UX excelentă poate face toată diferența atunci când vrei să convingi prospecții cei mai importanți să devină clienți. Când îți construiești site-ul, păstrează aspectul simplu, include o navigare ușoară de utilizat și nu copleșii utilizatorii cu prea multe informații pe paginile de destinație principale. De asemenea, ar trebui să optimizezi site-ul web pentru mobil, mai ales că mai mult de jumătate dintre utilizatorii din întreaga lume își folosesc telefoanele pentru a naviga pe web.

Câteva exemple din tendințele anului 2023 legate de design UX includ:

  • Minimalism și „blanding”, sau site-uri web fără publicitate intruzivă și ferestre pop-up
  • Interfețe activate prin voce
  • Comenzi hands-free
  • Elemente animate pentru a adăuga info noi
  • Design web pe blocuri
  • „Scrollytelling”, sau spunerea unei povești în timp ce utilizatorul derulează
  • Culori îndrăznețe
  • Conținut video

Tactici SEO de Voice Search

Specialiştii în marketing încep să folosească căutarea vocală ca instrument de optimizare pentru motoarele de căutare (SEO). Acești asistenți digitali sunt proiectați să răspundă la întrebări scurte, informative, cum ar fi „Cine cântă Bohemian Rhapsody?” și „Care este vremea în Timișoara?” dar au început și să proceseze căutări mai personalizate, cum ar fi „Ce cafenele sunt deschise lângă mine?” și „Servesc chai latte?”

Cum răspund companiile acestor tendințe? Ei bine o fac schimbând modul în care încadrează informațiile. Pentru a răspunde la întrebările cititorilor în funcție de intenție, creatorii optează pentru mai multe formate de întrebări și răspunsuri conversaționale. În acest fel, atunci când consumatorii folosesc căutarea vocală, vor obține răspunsuri precise și de înaltă calitate, mult mai rapid. Nu e de mirare ca se afla în top tendinte in marketing pentru 2023.

Din punct de vedere al marketingului digital

Marketing conversațional

În loc să direcționeze oamenii către formulare de captare a clienților potențiali și să aștepte un răspuns, marketingul conversațional folosește mesageria direcționată și automatizarea AI pentru a interacționa cu oamenii atunci când sunt pe site.

Această tendință de marketing digital folosește chatbots cu învățare automată și procesare a limbajului natural (NLP), permițând oamenilor să aibă o conversație bidirecțională cu brandul. Trecerea unui mod asincron de marketing la conversații în timp real prezintă o curbă majoră de învățare pe măsură ce marketingul conversațional va crește în 2023.

Content Interactiv

Dacă ai folosit internetul în ultimul deceniu, probabil că ai întâlnit conținut interactiv fără să îți dai seama. S-au dus vremurile postărilor statice și ale consumului pasiv – publicul de astăzi vrea conținut care necesită atenție. Specialiștii în marketing dezvoltă experiențe dinamice, bidirecționale, care încurajează implicarea activă din partea publicului țintă cu conținut precum:

  • Infografice interactive
  • Chestionare
  • Jocuri
  • Calculatoare
  • Concursuri
  • Evaluări
  • Hărți interactive
  • Videoclipuri interactive

81% dintre agenții de marketing sunt de acord că această strategie de conținut cu costuri reduse și cu impact ridicat este mult mai eficientă în a atrage atenția potențialilor cumpărători decât conținutul static, dar beneficiile nu se opresc aici.

Utilizarea instrumentelor de VR si a aplicațiilor

În 2021, Meta (fostul Facebook) și-a dezvăluit metaversele în curs de dezvoltare. Acest lucru a accelerat nevoia specialiștilor de marketing de a implementa experiențe hibride și de realitate mixtă în mixul lor de marketing. Marketingul în realitate virtuală (VR) permite mărcilor să-și promoveze produsele sau serviciile folosind tehnologia VR pentru a crea o experiență simulată, dar realistă.

În timp ce multe mărci au folosit cu succes tactici de realitate augmentată (AR) pentru a atrage clienți, cum ar fi aplicația Virtual Artist de la Sephora și aplicația AR de la Ikea, puține au conceput o experiență de realitate virtuală complet captivantă care ar necesita o cască VR.

Încercările virtuale și filtrele Instagram de marcă vor continua să aibă un impact asupra peisajului de marketing din 2023, dar aștepteaptă-te ca și mai multe tactici de marketing VR inovatoare să fie în centrul atenției în acest an.

Un ultim criteriu abordat însă deloc de neglijat în 2023 este cel al identității de brand, fie că vorbim de brand personal sau de brand de companie. Astfel că…

Din punctul de vedere al identitatii de brand

Creșterea atenției acordate responsabilității sociale și a reputației

Consumatorii de astăzi acordă prioritate mărcilor care practică responsabilitatea socială, echilibrând inițiativele lor de a face bani cu practicile benefice din punct de vedere social.

Potrivit unui studiu, peste jumătate dintre consumatori iau în considerare valorile în alegerile lor de cumpărare. În plus, 66% dintre consumatori sunt dispuși să plătească mai mult pentru bunuri de la mărci care demonstrează angajamentul social.

Profesioniștii în marketing și-au propus să evidențieze eforturile de responsabilitate socială în campaniile lor de marketing pentru a atrage clienți care doresc să facă o diferență pozitivă cu achizițiile lor.

Exemplele includ:

  • Promovarea ambalajelor reciclabile
  • Promoții care răspândesc conștientizarea problemelor societale
  • Dirijarea unor părți din profit către organizații de caritate
  • Derularea de campanii unu-la-unu pentru a dona produse celor care au nevoie
  • A avea servicii sau activități comunitare sponsorizate de companie
  • Promovarea comerțului echitabil
  • Pledând pentru justiție socială

Reprezentare și incluziune

Profesioniștii în marketing și publicitate au făcut progrese mari în eforturile legate de diversitate, echitate și incluziune (DEI) în ultimii doi ani, dar este încă o problemă care va trebui îmbunătățită în 2023. Acesta este și motivul pentru care regăsim acest criteriu în top tendinte in marketing pentru 2023.

Potrivit unui studiu realizat de Facebook, 71% dintre consumatori se așteaptă ca mărcile să promoveze diversitatea și includerea în strategiile lor de marketing digital. Companii precum ThirdLove, Nike și Bumble conduc „revoluția incluzivă” cu campanii inovatoare care prezintă persoane de diferite rase, tipuri de corp, vârste, preferințe sexuale și multe altele.

Beneficiile marketingului DEI sunt duble:

  • Afacerea ta devine o forță pozitivă pentru promovarea diversității și eforturilor de incluziune.
  • Rezonanța cu un public mai larg va determina mai mulți oameni să aibă încredere în marca ta, să îți prețuiască autenticitatea și, sperăm, să cumpere de la tine.

Ultimii doi ani au avut un impact drastic asupra tendințelor de marketing și a celor mai bune practici. Consumatorii de astăzi prețuiesc autenticitatea, transparența, confidențialitatea și incluziunea acum mai mult decât oricând. 

Pentru cei pregătiți să-și ducă afacerea la nivelul următor, am o veste bună!

Am pregătit servicii speciale, concepute pentru a accelera creșterea și a transforma modul în care faci marketing.

Acum este momentul să-ți optimizezi afacerea și să deblochezi noi oportunități.

Pentru inspirație și informații lasă-mi adresa ta de email.

Urmărește-mă și pe:

Intra in contul tau

DESCARCĂ GRATUIT EBOOK-UL!