La mai bine de o luna de cand am intrat intr-o perioada de criza, este necesar sa punem un punct apasat trecutului apropiat si sa ne asumam noua conjunctura.
Re-adaptare, re-inventare, re-orientare sunt cuvintele de ordine pentru urmatoarele luni.
Va propun sa nu consideram notiunile de mai sus drept un simplu joc de cuvinte. Realitatea ultimei luni ne-a aratat ca dupa ce ne-am adaptat, inventat si orientat intr-un anumit domeniu de business, este momentul sa o luam de la capat. Flexibilitatea si curajul in a observa oportunitatile si cerintele momentului sunt vitale.
Sa ne re-adaptam realitatii de consum. Sa ne re-inventam modul de a raspunde clientilor nostri. Sa ne re-orientam asupra noilor necesitati ale pietei.
Analistii economici si specialistii in promovare au elaborat prognoze pertinente care au contribuit la o rafinare, la o nuantare eficace a unor afaceri romanesti de succes. Primele saptamani de izolare sociala, impusa ca masura de preventie pentru a controla extinderea epidemiei, au dus la o crestere spectaculoasa a cotei afacerilor online, respectiv a modulului de e-commerce. Aceasta re-orientare a fost solutia perfecta, dar nu a fost raspunsul complet. Nevoile concrete si reale de consum, precum si schimbarea prioritatilor sociale si sanitare au fost provocari majore la care firmele romanesti au inceput sa raspunda cu brio.
Producatorul de cosmetice ”Farmec” (cu capital 100% romanesc) s-a reorganizat si a inceput sa produca prioritar dezinfectanti de maini, adica geluri igienizante pe baza de alcool. Intreaga productie va merge catre unitatile sistemului sanitar. Semnificativ este si faptul ca laboratoarele ”Farmec” se afla in plin proces de certificare a unei serii de biocide indispensabile spitalelor de urgenta. In paralel, pentru toti cei care stau acasa, ”Farmec” si-a dezvoltat un sistem de vanzari online a produselor cosmetice marca proprie, deosebit de dinamic.
Un alt raspuns pragmatic a fost oferit si de firma ”Fabio Pizza” care si-a extins raza de activitate prin deschiderea unui serviciu de bacanie online, cu livrari rapide.
Surprinzator de inventivi au fost si cei de la firma ”Miniprix”, un retailer de imbracaminte bine cunoscut pe piata romaneasca. ”Miniprix” a inteles rapid necesitatea momentului si a deschis un minimarket online care livreaza alimente de baza.
Alte firme romanesti specializate pe confectii diverse se pregatesc sa inceapa productia de masti si costume de protectie, desi schimbarea liniilor de productie ridica probleme serioase atunci cand procesul are loc de la o zi la alta.
Care ar fi numitorul comun al acestor firme si al altora care au inteles sa gaseasca solutii pentru mentinerea si diversificarea afacerii chiar pe timp de criza?
Un prim element ar fi acela ca produsele oferite sunt produse de baza, indispensabile acum si pe termen lung. Apoi, materia prima sau bunurile comercializate nu sunt dependente de producatorii chinezi, iar o mare parte provin de la producatori romani ceea ce reprezinta o gura de oxigen pentru economia autohtona, respectiv contribuie la mentinerea si dezvoltarea capacitatilor de productie locala. Desigur, anumite produse agro-alimentare pot sa provina si din proximitatea Romaniei, un aspect la fel de incurajator pentru economia regionala.
Nivelul comertului online a atins o dezvoltare exponentiala, dar trebuie sa raspunda unor noi cerinte cum ar fi capacitatea firmelor de a fi flexibile si de a raspunde prompt comenzilor, ceea ce pe termen lung asigura si fidelizarea consumatorilor. Estimarile arata ca profilul demografic al consumatorilor online se va diversifica, pentru ca tot mai multe persoane vor intelege avantajele bacanilor sau al minimarketurilor online. Alimentele de baza si produsele de igiena personala si curatenie in locuinta vor ramane in topul comenzilor. Apropierea Sarbatorilor Pascale va genera si o crestere a comenzilor de bauturi si alte produse specifice. La fel de cautate vor fi si produsele pentru hrana bebelusilor, alte produse pentru copii, jucarii, carti si hrana pentru animale.