Când vine vorba de marketing, în România asistăm la un fenomen foarte interesant. În timp ce pentru unii marketingul încă nu există sau, dacă există, preferă să și-l facă pe genunchi, ca să nu mai plătească specialiști în domeniu care, în opinia lor, le iau banii degeaba, pentru alții marketingul a devenit parte integrantă din afacerea lor. Cu alte cuvinte, marketingul modern este astăzi marketingul care a depășit granițele promovării, în sensul în care era cunoscut până azi, și a trecut la un nou nivel.
Noul nivel al marketingului presupune înainte de toate o înțelegere în profunzime a afacerii pe care o promovează. Această înțelegere include tipul de clienți, dinamica pieței, calitatea produselor, calitatea echipei angrenate în afacere, minusurile și atuurile competitorilor etc.
Acest fenomen, care este supus totodată și unui ritm alert și plin de imprevizibil, atrage după sine o scindare în rândul oamenilor de marketing. În timp ce unii se vor orienta către acele afaceri care încă nu au înțeles mersul și ritmul mediului de business, unde, natural, vor deveni victime ale plafonării, alții vor alege să țină permanent apăsată pedala de accelerație și vor face tot ce pot pentru a se adapta la noile direcții din marketingul modern.
În cazul în care ești interesat să te autodepășești și să nu te rezumi la ce știai tu din facultate despre marketing, iată mai jos câteva aspecte de care să ții cont pentru ca rezultatele la care visezi să se și producă. :
1. În era digitală nu mai poți lipsi din online
Televiziunea, radioul, presa scrisă și panourile publicitare nu mai sunt principalele canale de promovare, decât pentru o anumită categorie de oameni. Internetul și rețelele de socializare sunt vitale, mai ales dacă ai un target format din persoane de până în 40 de ani. Nu numai că e foarte important să știi să faci promovare în spațiul virtual, dar, ca marketer, trebuie să înveți să și creezi experiențe personalizate și relevante pentru clienți, bazate pe date concrete și analize predictive, ceea ce poate fi copleșitor uneori. Există însă și un mare avantaj: cercetarea de piață, analiza datelor și o înțelegere profundă a comportamentului consumatorilor pot fi extrase mult mai simplu și mai rapid de pe rețelele de socializare.
2. Marketingul modern îl faci de calitate doar dacă știi afacerea în cele mai mici detalii
Transformarea marketingului înseamnă că, dacă ești profesionist în domeniu, ai nevoie de o gamă largă de competențe, inclusiv abilități de consultanță de business. În plus, este vital să știi produsele și serviciile companiei, modelul de business, care sunt obiectivele pe care le are în vedere etc. Numai înțelegând aceste lucruri vei reuși să creezi campanii de marketing capabile să susțină creșterea pe termen lung.
3. Analiza constantă a pieței și integrarea în marketing a tuturor canalelor de promovare reprezintă un „must do”
Marketingul modern presupune o analiză detaliată a pieței și a competiției. Astfel, marketerii au nevoie să identifice tendințele de piață, să înțeleagă nevoile și preferințele consumatorilor și să monitorizeze activitățile competitorilor pentru a putea dezvolta strategii diferențiatoare. Ei au pierdut luxul de a se concentra doar pe câteva postări în social media și pe două reclame plătite în ziar. Pentru rezultate și eficiență, marketerii de astăzi trebuie să gestioneze campanii integrate care includ SEO, content marketing, marketing prin e-mail, publicitate plătită și altele. Fiecare canal trebuie să contribuie la o experiență coerentă și armonizată pentru client și niciun canal nu trebuie desconsiderat.
Așadar, în noul context creat de digitalizare și tehnologie, omul de marketing nu numai că nu se mai poate folosi de instrumentele de acum 10 ani, dar mai are și nevoie să se convertească într-un adevărat consultant de business, oferind sfaturi strategice și contribuind la planificarea pe termen lung a companiei. Ne place sau nu, în prezent, marketerii sunt parteneri strategici în cadrul companiei și joacă un rol esențial în dezvoltarea și implementarea strategiilor de afaceri.