Mulți dintre oamenii pe care i-am avut în cursul meu de brand personal erau angajați care cochetau cu ideea de a deveni antreprenori sau freelanceri – poziție în care m-am aflat și eu la un moment dat.
Să îți iei inima-n dinți și să devii liber profesionist nu e o decizie pe care s-o iei la fel de ușor ca atunci când alegi unde să-ți faci vacanța. Am trecut prin asta și știu că cel mai tare te sperie gândul că trebuie să renunți la siguranța pe care ți-o dă salariul lunar care știi că îți intră orice ar fi și oricât ai lucrat în luna respectivă. Ca liber profesionist, nu știi dacă vei avea o siguranță și dacă te vei putea susține, iar alegerea devine și mai grea când ai familie și copii.
Dincolo de motivele pentru care vrei să renunți la jobul actual și să îmbrățișezi freelancing-ul sau antreprenoriatul, cred că ar trebui să îți pui câteva întrebări care să te ajute înainte de toate să îți dai seama dacă vrei cu adevărat să schimbi ceva și dacă pasul respectiv chiar ți se potrivește.
Iată care sunt acestea:
1.De ce vrei să lucrezi pentru tine însuți?
Este aproape vital să știi exact de ce vrei să faci trecerea de la angajat la freelancer. Să lucrezi pe cont propriu înseamnă să depui eforturi mari, să ai răbdare și să fii conștient că rezultatele nu vin peste noapte. Orice afacere necesită timp și are momente de urcușuri și coborâșuri. Dacă nu știi de ce vrei să te bagi în toată nebunia asta, poți fii convins din start că n-o să-ți iasă nimic.
2. Cum stai cu sănătatea?
Nu te așteptai la o asemenea întrebare, nu? Poate că ești tânăr și bine mersi sau poate că nu ești neapărat foarte tânăr, dar tot ești bine mersi, însă ceea ce urmează să faci ca antreprenor sau freelancer înseamnă să renunți la odihnă, la concedii plătite, la liniștea că ai salariu etc. În plus, dacă ești angajat, sigur ai o asigurare medicală la cine știe ce clinică privată, unde beneficiezi de reduceri și poți merge „să te cauți” oricând. Ca începător în antreprenoriat sau freelancing, nu prea vei putea să susții astfel de cheltuieli și, în caz de nevoie, vei avea de scos bani din buzunar pentru eventuale tratamente. Sigur că poți gândi pozitiv că ție nu ți se poate întâmpla, dar nu se știe niciodată – așa că ia în calcul și acest aspect.
3. Câtă încredere ai în tine?
Te-ai gândit înainte de a face acest pas – sau de a cocheta cu el – că singurul om pe care trebuie să te bazezi când renunți la statutul de angajat vei fi tu? Ai încredere că vei putea depăși toate dificultățile prin care urmează să treci? Ai încredere în forța ta de a nu renunța atunci când te confrunți cu clienți dificili sau când te va năpădi îndoiala. Ai încredere că ești capabil să înveți și lucruri pe care nu le știi sau despre care nu ai habar în acest moment că va trebui să le știi? Gândește-te bine la relația ta cu tine și la cât de mult te poți baza pe tine. E esențial să crezi în tine înainte de a crede în oricine altcineva din afara ta dacă vrei să reușești.
4. Cum ți se pare gândul că nu vei avea o funcție?
Asta e o întrebare bună pentru cei care sunt manageri, CEO sau au cine știe ce alte titulaturi pompoase în cadrul vreunei corporații sau organizații. Ca freelancer, nu prea ai titulatură, ceea ce îți poate afecta cumva egoul. Dar dincolo de ego, mai e și prejudecata celor din jur. De câte ori nu ai întâlnit clienți sau parteneri de afaceri care vor să discute cu un manager sau cu cineva cu putere de decizie? Deci ești pregătit(ă) să te lansezi în jungla funcțiilor fără să ai o funcție?
5. Cum te descurci cu hârțoagele și fiscalitatea?
Să lucrezi pe cont propriu nu înseamnă doar să scapi de un șef nesuferit și obositor, ci și să faci lucruri care nu îți plac sau la care nu prea te pricepi. Trebuie să fii la curent cu depunerea taxelor, cu facturarea, cu raportări, balanțe, bilanțuri etc. Sigur că vei putea externaliza toate aceste lucruri, apelând la serviciile unei firme de contabilitate, dar numai dacă îți permiți să faci asta de la bun început. Un contabil nu te va putea ajuta în totalitate. Ia deci în calcul toate aspectele.
Sper că aceste întrebări te vor ajuta să iei cea mai bună alegere și să îți dai seama că ideea de a renunța la job, oricât de ademenitoare este, poate fi pusă în practică doar după ce ai analizat complet resursele și riscurile la care te expui și ai decis să ești în stare să îți asumi tot.
Succes!