Cum să-ți construiești o afacere de succes bazată pe imaginea ta personală

Am întâlnit multe persoane care își doresc să devină antreprenori sau freelanceri, dar se plâng că nu au capacitatea de a genera o idee nouă, care să lase să se întrevadă succesul. De fiecare dată, le spun acestor persoane că nu trebuie să creeze un tobogan între lună și pământ ca să facă posibilă o afacere de succes. În vremurile pe care le trăim, este suficient să ne punem „la bătaie” propria imagine personală și propriile competențe.

Știu că sună prea frumos ca să fie adevărat, dar dacă știi ce-ți place să faci și știi să faci asta cu pasiune și devotament, cu obsesie chiar, atunci ai găsit ideea de afacere. Mergi într-o dimineață într- cafenea, așază-te singur la o masă cu o agendă în față și apucă-te să scrii o listă cu tot ce reprezinți tu. Notează valorile tale, abilitățile, cunoștințele și modul în care interacționezi cu ceilalți, scrie cinstit care sunt plusurile și care sunt minusurile tale și fii atent la ce anume îți spui care te poate face să te trezești că te-ai autosabotat.

Și, ca să îți fie și mai simplu, îți las aici câteva idei în plus pe care ai putea să le folosești pentru a-ți utiliza imaginea personală, deci brandul personal, ca să-ți dezvolți afacerea de succes la care ai visat

1. Definește-ți clar și specific brandul personal

  Acesta este primul pas și este crucial pentru obiectivul tău. Știi cine ești? Știi ce știi să faci? Știi ce vrei să știe ceilalți despre tine că știi să faci și cu ce poți să-i ajuți? Știi care îți este expertiza? Știi care sunt valorile care te definesc și la care chiar ții? Îți cunoști pasiunile? Ai idee care este capacitatea ta de muncă? Îți știi defectele când vine vorba de latura ta profesională? Dar calitățile? Știi unde vrei să ajungi?

  Răspunde pe rând la fiecare din aceste întrebări și vei vedea că deja ai pus bazele afacerii tale – căci asta înseamnă să începi să-ți conturezi un brand personal care te reprezintă și te vinde 100%.

  2. Stabilește cui îi folosește ceea ce știi tu să faci

  Dacă mă urmărești, știi deja cât de des amintesc despre avatarul de client. Este vital pentru tine și afacerea pe care vrei să o începi să știi cui te adresezi. Ține minte că oamenii zilelor noastre caută oameni care oferă cele mai rapide și mai simple soluții pentru problemele cu care se confruntă. Oamenii nu caută nici produse, nici servicii. Ei caută rezolvări. Așa că, din tot ceea ce știi tu să faci, întreabă-te: pe cine și cu ce poți ajuta? Dacă ai răspunsul la această întrebare, afacerea deja începe să prindă contur.

  3. Comunică și promovează-te corespunzător, dar mai ales cinstit

  Știi genul ăla de oameni care mint în CV că știu să facă anumite lucruri de care habar nu au? Asta să nu faci niciodată! Te descalifică și îți distruge reputația, ceea ce te va costa mult timp și energie să repari. Dacă ți se pare că nu ai competențe, te asigur că te înșeli. Să zicem – reducând la absurd – că nu știi decât să bagi ață în ac. Iată că știi să faci ceva! Promovează-te ca fiind cel mai abil în a băga ața în ac. Ai să fii surprins cât de receptivi vor fi la serviciile tale cei care au cu adevărat nevoie de ceea ce știi tu să faci ca să își rezolve o problemă. Deci ai încredere și curaj!

  4. Construiește-ți o prezență online

  Amintește-ți că trăim în era digitală și fă tot posibilul să profiți de ea. Chiar dacă te sperie foarte tare că nu stăpânești prea bine internetul, deschide-te spre învățare. Digitalizarea este viitorul, iar să-i opui rezistență înseamnă să nu te adaptezi și să rămâi pe dinafară. Mergi în direcția în care se îndreaptă lumea și ține cât poți demult pasul cu ea. Fă-ți un website profesional și fii activ pe platformele de socializare relevante. Publică conținut valoros și interacționează cu comunitatea ta online. Cu siguranță nu vei avea decât de câștigat.

  5. Colaborează cu alți profesioniști

  Dacă ești o persoană orgolioasă sau perfecționistă, care crede că poate face singură totul, atunci poți să nu te mai apuci de nicio afacere. Nimeni nu reușește doar singur. O afacere înseamnă echipă, înseamnă consiliere, înseamnă colaborare. Atrage parteneri profesioniști de partea ta și folosește-te de expertiza lor. Parteneriatele pot contribui semnificativ la creșterea afacerii tale. Nu doar că, prin aceste parteneriate, îți vei putea extinde rețeaua, dar vei obține și noi oportunități de afaceri. Ai să fii mirat!

  Desigur, acestea sunt doar câteva puncte esențiale pe care ar trebui să le ai în vedere atunci când vrei să îți creezi o afacere în jurul propriei imagini, dar mai sunt multe alte aspecte de care merită să ții cont. Un aspect important ar fi să măsori și să evaluezi constant performanța brandului tău personal, pentru a vedea ce a ieșit conform planului și ce nu funcționează. În felul acesta, vei ajunge să creezi strategii noi și să te pliezi pe situație.

  În încheiere ți-aș mai spune așa: construirea unei afaceri de succes bazată pe imaginea ta personală necesită timp, efort și consecvență. Tot ce trebuie să faci este să îți asumi identitatea de brand și să o utilizezi ca instrument pentru a-ți atinge obiectivele antreprenoriale. Și mai trebuie, desigur, să vrei și să fii dispus să depui eforturi.

  Succes!

  Am pregatit cateva ebook-uri gratuite pentru tine. Nu ai vrea sa vezi despre ce e vorba?

  Pentru inspirație și informații lasă-mi adresa ta de email.

  Urmărește-mă și pe:

  Intra in contul tau

  DESCARCĂ GRATUIT EBOOK-UL!