Cinci ponturi care iti usureaza munca in cresterea brandului personal

cresterea barndului personal 1600x1066

Notiunea de brand este destul de cunoscuta in Romania, unde s-a consacrat prin intermediul companiilor care s-au pozitionat pe piata lor cu o imagine bine conturata, care le-a ajutat sa se diferentieze net de competitori.

Brandul personal insa nu este o notiune la fel de bine incetatenita, dar pare ca se afirma tot mai intens in ultima perioada. Si e si normal sa fie asa pentru ca, in mediul de afaceri, imaginea nu trebuie lucrata numai la nivel de companie, ci si la nivelul resursei umane. In definitiv, persoanele juridice comunica intre ele prin intermediul persoanelor fizice.

Fie ca lucreaza in cadrul unor companii, fie ca sunt independenti, profesionistii detin multe informatii, au multa experienta si multe scopuri pe care sa le impartaseasca celorlalti. Acesta este si motivul pentru care se considera ca a avea un brand personal nu mai este ceva ce ar fi dragut sa ai ca persoană, ci chiar o necesitate. Se impune astfel cresterea brandului personal.

Imaginea este prima care ne vine in minte atunci cand ne gandim la brand personal, dar acesta este in mod cert mult mai mult de atat. In fapt, brandul personal este o poveste a celui care il creeaza pentru ca face din el personajul principal si il pune mereu in actiune in fata celorlalti, astfel incat sa ii poata fi descoperite si valorificate aspectele care il fac un bun profesionist.

In afara granitelor tarii, brandul personal este foarte adesea un criteriu de selectie a candidatilor care aplica pentru diverse posturi. Concret, cu ajutorul brandului personal, un profesionist isi scoate in evidenta calitatile si punctele forte, isi cladeste o reputatie si se afirma in domeniul sau, fiind recrutat cu prioritate in fata celor care nu au un brand personal construit sau bine definit.

In Romania, care preia modele din exterior in mai toate privintele, incepe sa se puna tot mai mult accentul pe brand personal in recrutare, ceea ce demonstreaza nevoia oamenilor de a se ocupa de acest aspect.

Desi pare simplu si usor de realizat, brandul personal se construieste pe baza unor etape si a unor pasi extrem de importanti.In sprijinul celor care urmaresc cresterea brandului personal, am creat o lista de cinci ponturi care le-ar putea servi in atingerea acestui obiectiv:

1. Afla cine esti cu adevarat.

Altfel spus, descopera-ti personalitatea si atuurile profesionale care vor compune scheletul pe care vei construi brandul personal. Fa o introspecție, apoi intocmeste o lista cu punctele tale tari si cu cele slabe. Intreaba-te care este domeniul in care excelezi, ce te motiveaza, pentru ce calitati ai primit deseori complimente, ce te seaca sau te umple de energie etc. Daca nu gasesti singur raspunsul pentru astfel de intrebari, poti cere ajutorul prietenilor tai. In clipa in care ai devenit constient de ceea ce esti si ce te face diferit de ceilalti, poti incepe sa scoti asta in evidenta astfel incat sa iti conturezi brandul personal la care aspiri.

2. Stabileste clar pentru ce anume vrei sa te faci cunoscut.

Se poate intampla sa fii o personalitate polivalenta, sa stapanesti mai multe domenii si sa vrei sa le impartasesti oamenilor cat mai multe din ce stii sa faci. Nu e neaparat ceva rau in asta, insa poti crea confuzie. Daca, de pilda, o persoana vorbeste fluent o limba straina si se promoveaza ca traducator, interpret, profesor de gimnaziu, trainer in mediul de afaceri etc., va fi foarte greu sa se afirme în randul unui target bine definit si stabil. De aceea, este important sa faca o alegere, sa dezvolte brandul intr-o anumita directie si, in timp sa il creasca si sa il extinda catre alte niveluri. 

3. Stabilirea unui target, un public tinta clar, este un element esential in cresterea brandului personal

Ca sa poti avea succes in domeniul tau este foarte important sa stii cui te adresezi. Nu pleca la drum pana nu ai clar în minte cine sunt cei pe care vrei sa ii atragi in jurul tau. Construieste-ti avatarul de client si fa in asa fel incat sa transmiti numai mesaje care il ating pe el si doar pe el. In felul acesta succesul brandului tau este 90% garantat.

cresterea brandului personal

4. Construieste-ti o retea!

Largeste-ti cat mai mult cercul de profesionisti din domeniu cu care vii in contact. Asta presupune sa participi la evenimente frecventate de liderii in domeniu si sa fii cat mai prezent printre ceilalti. Cu cat ai mai multe conexiuni, cu atat vei fi mai cunoscut, iar brandul tau mai promovat si mai apreciat. Cand te afli la astfel de evenimente, nu ezita sa ceri informatii in domeniul care te intereseaza si sa intri in dialog cu alti participanti. Fiecare pas in aceasta directie poate fi extrem de util pentru tine si brandul tau personal.

5. Intensifica-ti prezenta online.

Unul dintre cele mai importante aspecte in construirea si consolidarea unui brand personal este sa te asiguri ca ai o prezenta online vizibila pentru cei pe care ii targetezi – fie ca vorbim despre potentiali angajatori sau colaboratori, fie ca vorbim de fani. Internetul dispune de fel si fel de platforme care te pot face vizibil din care poti alege ceea ce crezi ca ti se potriveste cel mai bine – LinkedIn, Twitter, Instagram, YouTube etc. Desi este recomandabil sa te faci cunoscut pe cat mai multe platforme din social media, cel mai mult conteaza sa iti intensifici prezenta acolo unde ai descoperit ca este prezenta cea mai mare parte a celor la care intentionezi tu sa ajungi. Cresterea brandului personal este un proiect de durată și necesită multă răbdare.

Succes!

Am pregatit cateva ebook-uri gratuite pentru tine. Nu ai vrea sa vezi despre ce e vorba?

Pentru inspirație și informații lasă-mi adresa ta de email.

Urmărește-mă și pe:

Intra in contul tau

DESCARCĂ GRATUIT EBOOK-UL!