Cei mai multi dintre participantii la cursul meu de brand personal si-au exprimat o teama pe care initial am considerat-o puerila. Pe masura ce am realizat ca ii preocupa pe foarte multi oameni, m-am oprit asupra ei cu insistenta si i-am acordat mai multa atentie. Este vorba despre teama de a nu sti sau a nu avea mereu inspiratie ori subiecte pentru a posta in retelele de socializare, si cu precadere pe Facebook.
Daca te numeri printre cei care si-ar dori sa fie prezenti online si sa isi construiasca o imagine remarcabila si coerenta, dar nu au habar ce ar putea sa posteze ca sa capteze atentia grupului lor tinta, am o veste buna pentru tine.
Am pregatit o lista cu cinci idei care te pot salva de la stresul de a nu sti ce sa postezi pe Facebook si in alte retele de socializare.
1. Noutati si informatii de ultima ora.
Nu te speria! Nu iti propun sa te transformi intr-o agentie de stiri. Ar fi absurd. Este suficient sa fii mereu la curent cu tot ce e nou in domeniul tau de activitate, sa cunosti trendurile si tendintele ca un adevarat profesionist, pentru ca ulterior sa dai informatia mai departe. Daca te pricepi, poti chiar sa emiti pareri personale cu privire la respectivele noutati si informatii, sa le cataloghezi, sa le explici etc. Aminteste-ti ca, dincolo de socializare, pe platformele acestea, oamenii cauta calea cea mai simpla si mai rapida de a afla cat mai multe. Exact cum faceau pe vremuri in pietele publice.
2. Glume si istorioare menite sa distreze.
Una dintre metehnele omului contemporan este nevoia continua de entertainment si distractie. Poate ti se pare aberant sa te gandesti ca ai putea sa iti distrezi fanii, mai ales daca esti dintre aceia care se gandesc ca amuzamentul vine la pachet cu riscul de a nu mai avea credibilitate in plan profesional. Inainte de a decide insa ca tu nu vrei sa iti distrezi publicul tinta, e bine sa stii ca nu trebuie să fii clovn pentru asta. Nici stand-up comedian. E destul sa istorisesti o patanie de la locul de munca, sa faci un joc de cuvinte amuzant, o autoironie sau un fel de inside joke, care sa aiba sens doar in domeniul tau de activitate. Nu e nimic neprofesionist in asta. In plus, ce-ar fi lumea fara un dram de umor?
3. Citate si cugetari capabile sa inspire.
Se poate intampla sa nu te numeri printre cei mai originali oameni cand vine vorba de a spune vorbe de duh. Mai ales ca s-au spus si s-au scris mii. Este totusi imposibil sa nu ai un idol in domeniul tau de activitate, sa nu fi citit de-a lungul timpului autori de specialitate ale caror afirmatii te urmaresc si astazi etc. Impartaseste cu fanii tai toate aceste citate care te-au marcat si ajuta-i sa le descopere sensul. S-ar putea sa faci mai mult bine decat iti imaginezi. E drept ca au fost personaje care au abuzat intr-atat de citatele motivationale, incat au ajuns sa le confere o aura de superficialitate, dar tu poti face diferenta mentinandu-te pe zona de interes pe care iti construiesti brandul. Chiar si daca oamenii au citit cartea si cunosc autorul din care citezi, un refresh nu strica niciodata nimanui. Multi poate se vor bucura sa isi aminteasca de o lectura pe care o dadusera uitarii pe nesimtite.
4. Tips&Trick sau sfaturi practice legate de profesia ta.
In functie de domeniul in care activezi, poti gasi mereu ceva practic si util prin care sa le vii in ajutor celor care te urmaresc. Daca esti profesor de matematica, poti oferi o metoda pe care ai aplicat-o si care a functionat ca sa iti ajuti elevii sa priceapa mai usor o teorema sau un tip de integrala. Daca esti vanzator, poti oferi informatii despre metoda proprie prin care ai reusit sa iti fidelizezi clientii, iar daca esti stilist vestimentar, poti oferi informatii despre cum se poate croi o haina, astfel incat sa nu faci risipa de timp si material. Orice ajutor e binevenit in viata oamenilor, asa ca n-ai niciun motiv sa te lasi prada ezitarilor.
5. Dezvaluie o parte din ceea ce esti tu.
Stiu prea bine cat de mare poate fi reticenta in fata expunerii vietii personale. Am experimentat-o eu insami si am intalnit-o la prieteni de-ai mei. E firesc sa vrei sa fii discret si sa pastrezi doar pentru tine si cei dragi ceea ce tine de viata ta personala. Pe de alta parte, cea mai buna cale de a-ti fideliza publicul si a-i castiga increderea este aceea de a ti-l apropia dezvaluind si latura ta umana. Poti sa le vorbesti oamenilor despre pasiunile tale, despre micile placeri ale vietii de care iti place sa te bucuri cand ai timp sau despre filmele pe care le urmaresti. Poate esti un colectionar de scrisori vechi, poate calatoresti intr-un loc frumos sau poate ai o iguana ca animal de companie. Posteaza despre ele! Toate acestea te pot ajuta sa dai un insight despre cum esti tu cand nu esti profesionist si sa iti apropii oamenii mai mult. Le vei da senzatia ca sunteti si prieteni, nu doar parteneri, ceea ce nu poate fi decat spre avantajul tau si al brandului pe care il construiesti.
Si inca ceva! Fa-ti un calendar al postarilor si o lista de posibile subiecte pentru o luna intreaga. In felul acesta vei avea timp sa te pregatesti si sa iti mentii o imagine echilibrata in online. Incearca! Doar asa iti vei da seama ce ai de castigat.