Cinci greșeli în social media pe care habar n-aveai că le comiți

greseli in social media 800x534

Construirea unui brand personal înseamnă, între altele, și construirea unei prezențe constante în social media. Multă lume începe deja să fie conștientă de asta și, pornind de la premisa că prezența socială înseamnă să postezi constat pe Facebook, Instagram sau orice altă platformă, consideră că atât e suficient.

În mod surprinzător pentru unii, un brand personal care să îți aducă beneficii reale la nivel de imagine și credibilitate nu se poate construi doar prin postări aleatorii, pe orice subiecte îți trec prin minte, ghidându-te după principiul „Hai să postez și eu ceva, orice, numai să nu am pagina goală”.

Prezența în social media nu se construiește ușor, iar cei ce vor să se poziționeze corect din punct de vedere profesional ar trebui să fie atenți la fiecare pas, dacă vor ca efortul lor să și merite. Pentru aceștia, am creat o listă cu cinci greseli in social media pe care mulți le fac fără ca măcar să realizeze – și pe care deci le faci și tu deși habar nu ai că le faci.

1. Pornești de la premisa că toată lumea poate fi în targetul tău

Să îți cunoști publicul este o verigă esențială în construirea brandului personal și a unui plan eficient de acțiune în direcția consolidării acestuia. Să presupunem, de pildă, că vinzi produse și servicii care îi interesează pe așa numiții Millennials. Dacă te rezumi la faptul că persoanele care se încadrează în această categorie sunt interesate de meme-uri și anumite subiecte, ți-ai compromis brandul din start. Ca să ai succes, este necesar să faci un research ca la carte și să stabilești foarte clar, din categoria Millennials cine mai exact ar putea fi interesat pe bune de oferta ta. Am spus-o și-o repet, mai bine aduni în jurul tău 200 de oameni interesați în mod real de produsele sau serviciile tale decât 2000 de oameni pentru care nu prezintă niciun interes ceea ce oferi tu. În acest din urmă caz, ai pierdut jocul

2. Ești plictisitor/ plictisitoare

Te-ai gândit vreodată că postarea ta se pierde printre mii de postări zilnice ale altor persoane? Așa cum tu scrollezi rapid și treci peste fel și fel de postări care nu îți sar deloc în atenție, și alții fac la fel cu postările tale. Dacă nu vrei să te pierzi într-o masă de postări anoste, care trec neobservate, fă tot ce poți să nu plictisești. Învață de la alții cum să te faci remarcat și caută să ieși în evidență cât mai bine cu subiecte interesante, fotografii atractive, puncte de vedere noi, perspective diferite asupra unor probleme, umor etc. Ai grijă însă ca, din dorința de a fi mereu original și surprinzător, să nu te trezești că gafezi prin epatări enervante sau exagerări care îți pot sabota credibilitatea.

Alte greșeli în social media frecvent întâlnite: inconsecvența și ignorarea fenomenului.

3. Ștergi comentariile negative

Aceasta este una din cele mai comune greseli in social media. E drept că nimănui nu-i face plăcere să audă sau să citească despre sine sau munca lui comentarii răutăcioase – cu atât mai puțin atunci când acestea sunt lipsite de temei. Dacă tu nu ai făcut asta niciodată, am convingerea că ai văzut la alții cum se lansează într-un șir lung de discuții ostile pentru ca, în cele din urmă, să șteargă tot șirul de conversații. De aceea, sfatul meu este ca, oricât ai fi de tentat/ă să ștergi comentariile negative să te ferești să o faci. Și ca să nu îți compromiți brandul personal, atunci când ai de-a face cu așa numiții hateri, fă bine și nu le răspunde sub impulsul emoției sau ignoră-i pe deplin. Amintește-ți că numai în pomul fără roade nu se dă cu pietre și bucură-te că numărul celor care sunt de acord cu tine și te susțin este mai mare decât al celor care își manifestă dezaprobarea. Cel mai adesea, în aceste cazuri nu este despre tine, este despre ei.  Dacă însă o persoană care comentează îți scoate în evidență greșelile, mulțumește-i pentru sfaturi și îmbunătățește-te. Dacă însă observațiile acestea, fie ele oricât de pertinente, sunt pur și simplu toxice, fă cum am zis mai devreme: ignoră-le!

Îți dezvolți brandul personal? Iată și alte topicuri de interes pentru tine:

4. Nu știi ce ton să folosești în postări

O persoană poate face orice are chef cu contul său personal de pe o rețea de socializare, atât timp cât nu urmărește ca, prin acest cont, să își construiască un brand personal. Aceasta este una din cele mai comune greseli in social media. Când urmărești ca prin rețeaua de socializare să te impui profesional, obligatoriu ai grijă și la tonalitatea pe care o abordezi. În acest scop, va trebui să faci tot posibilul să îți alegi o voce de brand. Ai grijă să nu fie una prea formală pentru că riști să îți plictisești auditoriul. Pe de altă parte, vezi cum faci să nu fii nici prea „casual” în exprimare și limbaj – sau și mai rău, ofensator – pentru că asta e mai rău decât să adopți un ton scorțos și formal. E în regulă să încerci, de pildă, și să fii amuzant, dar și aici intri pe un teren șubred pentru că unele glume pot leza diverse orgolii sau pot pur și simplu să nu prindă la toți urmăritorii tăi. Deci asigură-te că ai un ton prietenos, așa cum crezi că se așteaptă targetul tău să fie (și nu uita ce am spus anterior: cunoaște-ți bine targetul ca să știi ce ton adopți!).

greseli in social media 675x380

5. Amesteci planul personal cu cel profesional

Bineînțeles că un brand personal înseamnă să scoți în evidență persoana. E foarte adevărat că pentru asta e bine ca, din când în când, să întredeschizi ușa și spre viața ta personală, cât să vadă publicul tău și fragmente din ceea ce te reprezintă ca om. Totuși, să postezi zilnic ce mănânci, la ce sală de sport mergi, unde îți bei cafeaua, ce te deranjează la oamenii din metrou, ce note sau ce premii a primit copilul tău la școală sau cine știe ce alte informații de acest gen nu înseamnă altceva decât că amesteci nepermis de mult viața profesională cu cea privată și, românește vorbind, faci din brandul tău personal o shaorma cu de toate.

Am expus aceste greșeli în social media pentru că le-am întâlnit nedorit de mult în online la oameni care doresc în mod evident să se afirme profesional și să aibă un brand. Le-am mai expus și cu scopul de a arăta că ceea ce pare simplu și la îndemâna oricui, de fapt, este destul de complicat atunci când nu faci rabat de la calitate și ții morțiș să întorci lucrurile în favoarea ta și să ai un brand personal eficient, care să te umple de beneficii.

Așa că grijă mare și succes!

Pentru cei pregătiți să-și ducă afacerea la nivelul următor, am o veste bună!

Am pregătit servicii speciale, concepute pentru a accelera creșterea și a transforma modul în care faci marketing.

Acum este momentul să-ți optimizezi afacerea și să deblochezi noi oportunități.

Pentru inspirație și informații lasă-mi adresa ta de email.

Urmărește-mă și pe:

Intra in contul tau

DESCARCĂ GRATUIT EBOOK-UL!