Ce sunt influencerii si cum poti include colaborarea cu ei in strategia ta?
Cum definesti termenul de ”influencer”?
Influencer-ul este persoana a carei prezenta in mediul online are un impact semnificativ asupra unei anumite nise de public si influenteaza alegerile comunitatii care-l urmareste, prin continutul pe care il creeaza si posteaza in Social Media.
De obicei, influenta acestui ”evanghelist” nu este limitata la o singura retea sociala: el poate fi blogger, vlogger, Instagrammer, admin-ul unui grup popular pe Facebook, toate cele enumerate inainte sau, pur si simplu, o persoana cunoscuta in Social Media pentru opiniile si recomandarile sale bine argumentate sau foarte amuzante, care inspira incredere.
Colaborarea cu influenceri nu este un lucru nou in marketing si PR, insa in ultimii 2 ani lucrurile au devenit mult mai serioase. Au aparut o multime de noi influenceri in peisaj, precum si agentii care ii impresariaza, si au inceput sa fie folositi tot mai des termeni precum nano-influencer sau micro-influencer. De asemenea, o mare parte dintre branduri au inceput sa isi aloce un buget special pentru astfel de colaborari din totalul investit in marketing.
Se mai observa o schimbare in ceea ce priveste influencerii alesi pentru campanii. Daca mai demult bugetele de advertising mergeau mai ales spre bloggeri, in 2018 marea majoritate a influencerilor din campanii au fost Instagrammeri sau vloggeri – iar trendul pare sa se pastreze si in 2019.
Cum afli daca brandul tau are nevoie de influenceri?
Brandurile mari din toata lumea au inclusa in strategie colaborarea cu influenceri, asadar, poti oricand crea context, aborda dintr-o perspectiva amuzanta sau adauga plus valoare produselor tale, prin influenceri.
Insa, daca te pregatesti sa lansezi un produs nou, daca esti un brand nou care vrea sa intre pe piata creand buzz in Social Media sau daca iti doresti sa ajungi la alt segment de public ca pana acum, colaborarea cu influenceri va fi mai mult decat utila.
Ce pot face ei pentru tine?
Iti pot aduce notorietate – Asta se poate contoriza prin numarul de fani noi adusi pe paginile tale de social media; click-uri si trafic adus pe site; abonati la blog.
Iti pot populariza hashtag-ul, daca ai unul specific de event sau de brand. Afla mai multe din articolul despre hashtag-uri.
Iti pot aduce participari la eveniment – Ex. daca organizezi o conferinta, un concert, etc., le poti da influencerilor un cod de discount pe care sa-l promoveze pe canalele lor, si pe care urmaritorii lor sa il poata folosi la achizitionarea biletului.
Te pot ajuta sa ajungi la un public nou – Daca tu vindeai pana acum doar persoanelor din zona rurala cu varsta cuprinsa intre 35-50 de ani, si lansezi o noua gama de produse potrivite unui public mai tanar si cu alte interese, cu siguranta nu vei targeta noua gama de produse spre acelasi public existent. Va trebui sa ajungi la un public nou, ceea ce poti face cu succes prin paid advertising, insa daca adaugi si componenta de influencer marketing in ecuatie, vei vedea ca rezultatele vor fi si mai bune.
Iti pot oferi un vot de incredere. Daca esti un brand nou aparut pe piata, e perfect normal ca lumea sa nu aiba din prima incredere in produsele tale. Insa atunci cand un influencer lasa un testimonial sau face un review pentru produsul tau, primesti din start un vot de incredere, iar urmaritorii acelui influencer vor fi mult mai deschisi sa ii dea o sansa brandului tau.
Despre rolul pe care il au Influencerii in Brandul Personal aflati mai multe in interviul avut cu Ana Nicolescu, blogger si community manager. Interviul il puteti urmari mai jos: