Ca om de marketing, mi-am dezvoltat in timp abilitatea de a analiza piata si jucatorii ei, mai ales din punct de vedere psihologic. De-a lungul timpului, si cu precadere in perioada de cand am lansat cursul de brand personal, am observat diverse aspecte comportamentale caracteristice pentru diferite categorii de persoane.
In articolul de fata, mi-am propus sa ma opresc asupra acelor persoane care au lucrat ani si ani de zile intr-o corporatie, si-au demonstrat profesionalismul, si-au construit o anumita retea, au devenit constiente de potentialul lor si au decis sa schimbe statutul de angajat cu cel de antreprenor sau freelancer.
Convinse ca sunt deja cunoscute pentru ceea ce fac si pentru activitatea desfasurata pana la momentul schimbarii pe care si-o doresc, multe persoane din aceasta categorie pornesc la drum cu asteptari nerealiste. Aceste asteptari se manifesta prin incapacitatea de a intelege de ce din noua pozitie nu le mai e la fel de usor sa vanda cum le era ca angajat, mai ales ca au know-how si experienta profesionala semnificativa.
Ei bine, in primul rand, cand faci un astfel de pas, este foarte important sa nu uiti ca, desi resursa umana este cheia in functionarea companiilor, totusi, brandul de firma sprijina brandul personal si inlesneste procesul de vanzare. Cand treci pe cont propriu, nu te ai decat pe tine si ai nevoie de un timp sa te afirmi ca atare, sa fii perceput de clientii tai si sa capeti notorietate. A avea asteptari nerealiste precum aceea ca de maine sa vinzi la fel de bine cum o faceai din postura de angajat, chiar daca esti tot tu, este cat se poate de gresit.
Adevarul este ca drumul spre succes trece prin niste etape care nu pot fi arse, indiferent de nivelul de la care pornesti. Sa crezi ca deja esti cunoscut, te-ai afirmat si nu mai ai de ce sa muncesti la imaginea ta este o greseala care te poate costa sau te poate dezamagi crunt – intr-atat, incat sa fii tentat chiar sa crezi ca antreprenoriatul nu-i de tine si sa vrei sa renunti.
De ce nu e bine sa setezi asteptari nerealiste?
Si, fiindca vorbim de asteptari si de perceptii asupra realitatii, simt nevoia sa mai subliniez un aspect. In orice business, marketingul este un mecanism care trebuie sa functioneze constant. Se spune ca omul cat traieste invata si asta este perfect adevarat. De ce? Pentru ca invatatul te ajuta sa evoluezi. Cand te opresti din invatat, devii o victima sigura a stagnarii.
Este la fel si cu marketingul. Sa crezi ca dupa una sau doua campanii de marketing, al caror succes l-ai remarcat si te-a bucurat, te poti opri din promovare si construit de strategii inseamna pur și simplu sa te sabotezi. Marketingul nu este doar un serviciu, pe care il poti folosi din cand in cand, ci este un mecanism care trebuie tinut mereu activ. In clipa in care mecanismul se opreste, inceteaza si succesul tau. Si nu, nu e de vina nici agentia cu care lucrezi, nici alti oameni care te-au sprijinit pe drumul afirmarii. De vina este inclinatia ta catre a avea asteptari nerealiste conform carora marketingul produce rezultate peste noapte.
Dar, ca sa nu o mai lungesc prea mult, iti propun sa te gandesti la o persoana de succes pe care o admiri. Poate fi si un rock sau pop star. Uita-te putin la ce face persoana respectiva. Daca mai este in atentia publicului si nu s-a transformat intr-o legenda a trecutului, cu siguranta se straduieste sa se mentina pe culmile succesului, fie printr-un brand personal lucrat temeinic zi de zi, fie prin strategii de marketing pe care le poti mirosi de la o posta. Asa ca, inainte de a porni la drum, aminteste-ti sa iti reglezi asteptarile si sa le adaptezi la realitatea lumii de astazi. Altfel, totul in jurul tau va fi doar dezamăgire.